Quantcast
Channel: ljusstake – Pysselliv
Viewing all 29 articles
Browse latest View live

Nylackad stake

$
0
0

Jag har länge velat haft en stor snygg ljusstake.

I helgen hittade mina kära vänner en superfin åt mig när vi var på en bakluckeloppis. Den behövde lite kärlek och omsorg så jag spraymålade den vit. Gjorde nya ljusmanschetter av ett gammalt prydnatshjärta som blev pricket över i:t!

Nu är jag ordentligt sugen på en liten makeover i köket.


Första advent

$
0
0

Årets adventsljusstake ser ut så här. Har klätt egna knappar med tyg och klippt ut siffror. Jag har tryckt dit knapparna i ljuset. Kom ihåg att alltid hålla koll på ljusen så det inte börjar brinna.

Trevlig första advent!

IMG_3501.JPG

IMG_3503.JPG

Ljusstake för dina egna ljuspunkter

$
0
0

Jag älskar ljusstakar och det finns väldigt många varianter man kan göra själv. Jag hittade denna på senaste turen till Röda korsets secondhandbutik. Jag gillar att den är så enkel men ändå så fin. För att göra den ännu finare skrev jag några ord som betyder så mycket för mig. Nu blev ljusstaken inte bara fin utan också väldigt personlig.

För att gör din egen ljusstake behöver du:
  • En ljusstake som man kan skriva på
  • Porslinspenna
  • Ugn

Gör så här:

  1. Diska ljusstaken och torka av den tills den blir helt torr
  2. Skriv ner dina favoritsaker på ljusstaken
  3. Låt den torka (läs på porslinspennan och följ instruktionerna som står på den)
  4. Bränn ljusstaken i ugnen enligt instruktionerna för pennan
  5. Ställ din personliga ljusstake på lämplig plats

  
  

Ljusstake för överblivna ljusstumpar 

$
0
0

Efter advent brukar man få en massa ljusstumpar över som man kanske inte riktigt vet vad man skall göra med. Är ni som jag så slängs saker sällan utan samlas på hög tills ett bra användningstillfälle dyker upp. 

Ett enkelt sätt att ta tillvara på stumparna är att köpa en tegelsten med hål i och göra den till en stumpljusstake där ljusstumpar från adventljusstakarna sticks ner och eldas upp. 

Tegelstenar kan köpas på de flesta byggvaruhus och kostar ca 10 kr styck. 

Ha det lugnt och skönt på 2016 års första kväll!

  

  

Ljusstakar av aluminiumburkar

$
0
0

Jag har länge velat pyssla med aluminiumburkar men aldrig riktigt kommit till skott. Ikväll tog jag dock tag i saken när vi hade några tomburkar på diskbänken. Jag klippte av burkarnas topp med en vanlig sax. Det gäller att vara försiktig så att man inte råkar skära sig. 

Jag klippte ner burken rätt rejält. Sedan klippte jag små hack ändå ner mot burkens botten. När detta var klart vände jag burken och böjde till den så att den stor stadigt. Sist av allt klippte jag fina kronblad till min ljuslykta. Jag böjde till bladen tills jag kände mig nöjd och satte i ett värmeljus. Ljusstaken blev både stadig och mysig och jag kommer nog börja samla på fina burkar från och med nu för att kunna göra ännu fler ljusstakar! God natt! 

   
    

  

Måla om loppisfyndet till en trendig ljusstake

$
0
0

När man är på loppis hittar man ofta gamla ljusstakar som har fin form men ger något dystert intryck. Min senaste loppisfyndade dystra ljusstake har därför fått sig en riktig makeover med massa härlig färg som matchar vår hushållspappershållare. Den är målad i flera lager och pryder nu vårt köksbord! 

   
 

Strandens snäckor blir vacker ljusstake med ekologiska vattenfärger

$
0
0

Att plocka snäckor på stranden är något som jag älskat att göra sedan jag var barn. Att höra vågornas lugnande brus samtidigt som man får leta upp dom allra finaste snäckorna är nästan som en mindfulnessövning för mig. Det gör mig totalt avkopplat och jag verkligen i nuet när jag gör detta. Barnen älskar också denna aktivitet så det blev flera utflykter till stranden när vi var på semester med farfar. 

Idag målade vi dessa strandskatter med ekologisk vattenfärg och sedan gjorde en fin ljusstake av dom. Snäckorna limmades fast på en glasburk i lagom storlek. När vi fått dom på plats på ljusstaken fick dessa små ljuveler torka och sedan lade jag på ett extra lager med färg för att få snäckorna mer täckta av färg. Att måla snäckor blir så fint och färglatt och det är ett pyssel som både stora och små kan göra! Så här blev vår semsterljusstake! 

   
    
   

Förvandla tegelstenen och den torkade blomman till snygg inredning

$
0
0

Jag är väldigt förtjust i tegelstenar. Jag tycker dom är så fina som inredningsdetalj och perfekta att använda som ljusstake för vanliga ljus och stumpljus. Vill man undvika att tegelstenen repar bordet eller någon annan yta kan man sätta små möbeltassar under den. Något mer som jag också gillar är pressade blommor. Igår köpte jag en perfekt tavelram för mina pressade blommor. Den är lätt att använda och väldigt fin. Jag ordnade ett litet arrangemang med dessa ting och vips så har jag fått världens mysigaste inredninsdekor! 

  


Gör en vasljusstake av en glasburk

$
0
0

Jag älskar att pyssla med glasburkar och jag var tvungen att göra en ljusstake som jag blivit inspirerad att göra efter att jag såg en stumpastake som Adlibrisdiy gjort. Jag började med att göra två spikhål i burklocket. Sedan målade jag locket och lät det torka. Jag tog ljushållaren av en gammal mässingljusstake jag hade hemma och jag skruvade fast den på burklocket. Det är viktigt att ljusstaken känns stabil och behövs det kan man även ta lite lim för att få fast ljusstakehållaren ordentligt. 

När ljusstaken är klar kan man hälla lite vatten i burken och sätta i en fin blomma. Vips så har man fått både en ljusstake och en vas i ett. Fiffigt eller hur! 

  

Läbbiga ljusstakar till halloween

$
0
0

Vi har börjat halloweenpyssla inför årets läbbiga halloween! Eftersom jag inte är överförtjust i att göra otäckt läskiga pyssel så gjorde vi några lagom läbbiga spindlar, monster och pumpor att stoppa i våra glasburksljusstakar. 

Glasburkarnas lock är målade med hobbylackfärg och ljushållaren är fastlimmad och ditspikad med en liten spik för att verkligen hålla den ordentligt på plats! 

Så gör du halloween-ljusstakarna

Alla saker i burkarna passar för pysseltokiga ungar och det man behöver för detta pyssel är:

  • Flörtkulor i olika storlekar 
  • Färg i valfri kulör till spindlarna och orange färg till pumporna 
  • Lim
  • Plastögon 
  • Piprensare 
  • Glittriga pom poms
  • Sax
  • Vattenfast penna i valfri färg men gärna svart till pumpornas mun
  • Glasburkar
  • Spik
  • Ljushållare
  • Hammare 

Gör så här: 

Glasburksljusstakarna

  1. Spika ett hål i mitten av burklocket.
  2. Måla burklocket i valfri färg och låt det torka.
  3. Ta lim på ljushållaren och sätt fast den på burklocket.
  4. Tryck ner en spik i hålet.
  5. Låt ljushållaren torka. 
  6. Kolla så att ljushållaren verkligen är fast på glasburken och burken skall också vara stabil med ett ljus i så att den inte kan välta. 
  7. Håll alltid uppsikt på ljus så det inte tar eld eller blir farligt för någon. 

Pumporna 

 

  • Måla flörtkulorna orangea.
  • Låt dom torka.  
  • Gör ett hål och tryck ner en grön eller brun avklippt piprensare i hålet.  
  • Limma dit plastögon på pumpan.   
  • Måla dit en mun.  
  • Stoppa på pumporna i burken.

Spindlarna

  • Måla flörtkulorna i valfri kulör.  
  • Låt dom torka.
  • Gör åtta små hål till benen med en sax.  
  • Stick in piprensare i hålen som ben.   
  • Limma fast plastögon på spindeln.  
  • Stoppa ner dom i ljusburken.

Monstren

  • Limma fast plastögon på dom glittriga pom pomsen.   
  • Stoppa ner dom i ljusburken.   
  • Färdiga! Kom ihåg att alltid ha uppsikt över tända ljus och se till att burkarna och ljushållarna är stabila så dom inte kan välta!   

     

    Mina favorit ljusburkar sprider julstämning

    $
    0
    0

    Jag älskar att göra ljusburkar och några av mina favoritburkar är gjorda av lite mönstrat papper och lite snowpaint. Snowpaint ger en väldigt snyggt snöig yta men har man inte det hemma kan man lika gärna limma fast lite socker som snö istället. 

    Blir du också sugen på att göra en egen ljusburk eller behöver du:

    • 1 ren stabil glasburk som kan stå stadigt.
    • 1 ljushållare 
    • Mönstrat papper
    • Sax
    • Lim 
    • Snowpaint eller socker
    • Pensel
    • 1 spik
    • Hammare 
    • Guldfärg om man vill måla locket och ljushållaren

    Gör så här:

    1. Limma och spika fast ljushållaren i burklocket.
    2. Måla burklocket och ljushållaren med guldfärg och låt det torka.
    3. Klipp ut granar i det mönstrade papperet. Vill du göra 3D granar gör så här: Klipp ut två likadana granar i det mönstrade papperet. Klipp ett långt hack i ovansidan på ena granen och ett långt hack i undersidan på den andra granen.  Trä ihop granarna i vandra så det blir som en 3D gran. Limma ihop granen med lite lim så den inte faller isär. 
    4. Limma fast dina 3D granarna i botten på burken.
    5. Måla snö på burkens utsida med lite snowpaint eller limma fast lite socker. 
    6. Sätt på burklocket och kolla så ljushållaren sitter fast ordentlig och att burken är stabil så den inte kan välta. Nu är din burk redo att användas.
    7. OBS! Lämna aldrig ljus obevakade!     

    Ett stjärnfall på burk

    $
    0
    0

    En variant man kan göra är den här stjärnfallsburken. För att få till denna så stansar du ut stjärnor som sedan limmas på tråd. När stjärnorna är på plats limmas tråden upp i burklocket. Limma upp så många trådar med stjärnor som du vill och placera dom som du tycker i din glasburk. 

    Om man vill kan man sedan ha burken som en vacker prydnad men man kan också limma och spika fast en ljushållare på burklocket och ha den som en ljusburk. 

    Kom bara ihåg att se till att burken är stadig och att ljushållaren sitter fast ordentligt och lämna aldrig levande ljus obevakade. Ett tips är att använda ledljus istället! 

    Natti🌟 

     

    Hängande ljuskrans

    $
    0
    0

    Ljuskransen är gjord av ett hålband som formats till en ring och är ihopbunden med ståltråd. Hela ringen spraymålade jag med guldfärg och sedan skruvade jag fast en ljushållare som jag återbrukat från en gammal mässingsljusstake. Det är viktigt att använda en ljushållare som kan sättas fast stabilt på ljuskransen. När ljushållaren var på plats fäste jag en fin kvist med torkad eucalyptus på kransens nedre del med hjälp av lite grön ståltråd. Hela kransen sattes upp med en stark ståltråd och för att det inte skulle droppa massa stearin från ljuset satte jag också dit en fin ljusmanschett som kunde fånga upp det rinnande stearinet. Kransen blev riktigt fin i köksfönstret. 

    Vill du också göra en hängande ljuskrans behöver du:

      

    • Ståltråd 
    • Avbitartång 
    • Eucalyptuskvist
    • Hålband
    • Ljushållare med skruvmutter
    • Grön ståltråd/bindtråd
    • Guldsprayfärg (valfritt)

    Annonsen laddas.

    Gör så här:

    1. Klipp av en lagom stor bit hålband och bind ihop den till en krans.  
    2. Spraymåla kransen i guldfärg (valfritt).
    3. Fäst fast en ljushållare i mitten av kransens nedre del. Välj en som har en mutter eller se till att hitta en passande mutter som kan sättas fast ordentligt.    
    4. Fäst fast eucalyptuskvisten på kransens underkant med grön bindtråd.    
    5. Sätt i ett ljus och en ljusmanschett som kan fånga upp rinnande stearin.
    6. Häng upp ljuskransen med lite ståltråd.  
    7. Se till att fästa ljuskransen ordentlig där den skall hänga och se även till ljushållaren alltid sitter stabilt. I min ljuskrans kan man inte ha ett hellångt ljus utan man får ha ett litet nedbrunnet ljus. 
    8. OBS! Kom ihåg att aldrig lämna levande ljus obevakade! 

    En ljusstake med hjärtan på tråd

    $
    0
    0

    Jag är ju himla förtjust i både ljusstakar och papperspyssel. Ett lätt sätt att pigga upp ljusstaken är att göra några vikta pappershjärtan och hänga upp dom på en tråd. Den här dekarationen blir också fin till alla hjärtans dag i februari!

       

      

    En uppgraderad ljusstake

    $
    0
    0

    En av mina allra bästa vänner ska flytta utomlands och rensar ut sin lägenhet och då fick jag en del saker som behövde en makeover bland annat den här ljusstaken.

    Jag spraylackade den i guldfärg och gjorde en liten krans av en eulucalyptus kvist och lite ståltråd. Sedan satte jag en fin ljusmanschettt i glas som fångar upp stearinet och skyddar kvisten mot ljuset på staken. 

    Det är så roligt när något rätt tråkigt kan bli så fint med lite snygg spraylack. Det gillar jag verkligen! 

    Ljusstaken innan spraylackningen.

     Ljusstaken efter makeovern med spraylacken.


    Nu hänger den som en liten fin pärla i köket! 


    Gamla porslinsstatyer blir underbara ljusstakar

    $
    0
    0

    IMG_3079-marialjusstake-1Dagens loppistur resulterade i roliga fynd. 
    Jag brukar går till min lokala loppis på onsdagarna och spana in utbudet. Ibland går jag dit och får inspiration till pyssel på plats men idag hade jag redan själva idéerna  i huvudet men saknade materialet. Som tur är har jag världens bästa R som jobbar i just min närmsta loppisbutik. Han är en fena på att snabbt hitta det man söker och har ofta stenkoll på vad som finns i butiken.

    Eftersom jag var ute efter specifika saker idag så var utbudet inte sådär jättestort men jag blev faktiskt riktigt nöjd med det jag hittade ändå. Det är ju liksom det här som är själva utmaningen med loppisar. Det blir som en liten skattjakt och det tycker jag är roligt. Ibland får man kanske hitta på lite nya kreativa lösningar till sin idé för att just det man sökte inte fanns och det brukar nästan bli bättre då!

    Dagens fynd resulterade i många olika saker och den grejen som jag tänkte visa först är den här ljusstaken.

    Jag har gjort den av:

    • ett fat
    • en porslinsfigur
    • manschetten från en ljushållare och
    • en ljushållare jag köpt på hobbybutik
    • starkt lim

    Allting är ihoplimmat och det som man måste tänka på är att limmet verkligen ska torkat ordentligt innan man sätter fast ett ljus i ljusstaken.
    Jag har valt att ha lite lägre ljus i den här staken så ljuset inte ska vara så tungt men då är det extra viktigt att man inte glömmer ljuset eller lämnar ljuset obevakat.

    Jag tänkte först spraymåla hela ljusstaken men när jag upptäckte att porslinsfiguren är handmålad kunde jag inte måla över den.  Dessutom tycker jag att ljusstaken blev helt magiskt vacker som den är.

    DIY – Vi lär oss gjuta en pall i betong (och gör alla nybörjarmisstag)

    $
    0
    0

    0-betongpyssel-101-DIY-betongpall-7

    Det går inte att vara expert på allt från början. Ibland får man chansen att lära sig nåt nytt, och under påskhelgen har vi tagit chansen att lära oss att gjuta betong. Här kommer alltså en grundkurs i att gjuta betong för pysselbruk – DIY-Betong 101 – inklusive alla nybörjarmisstag.

    Fokus var att göra en betongpall för blommor, men vi ville också passa på att göra något litet och enkelt så vi gjorde också en ljusstake för värmeljus.

    Fas 1: Betong – blanda och gjut

    1-du-behover-hinkar-silikonform-DIY-betongpall

    För att börja gjuta en betongpall så behöver du:

    • Kärl att gjuta i – i vårt fall två plasthinkar (och en silikonform för bakning till ljusstaken)
    • En säck betong (20kg Betong 3 från Bauhaus, men Betong 6 hade kanske varit bättre)
    • Ben till pallen/pallarna, ca 50cm långa eller efter tyckte och behov
    • Spikar att slå till hälften igenom benen så att de fäster
    • Vatten enligt instruktionerna på påsen + lite extra
    • Kärl att blanda i – kan göras direkt i gjutformen om man vill
    • En rejäl murslev eller i alla fall en spade, bonus om du har en färg- och murbruksblandare
    • Värmeljus (om du vill göra en värmeljusstake)
    • Matfett (till värmeljusen så att de går att ta loss – något vi saknade)
    • Hönsnät för armering så att saker inte spricker så lätt (något vi också saknade
    • Sandpapper för att slipa betongytorna

    2-pallben-50cm-spik-forankring-DIY-betongpallDet första vi borde ha gjort var att skala av barken. Vi hade en idé om att det skulle bli en bra kontrast mellan de ganska obehandlade grenarna och betongen. Det såg dock inte alls så bra ut som vi hade hoppats, så vi fick ta bort barken senare i processen.

    Sedan kan du slå i spikarna till hälften igenom benen så att betongen får lite extra hjälp att fästa runt dem. Därefter är det dags att blanda ihop pulver och vatten till betong. 3-blanda-betong-med-vatten-DIY-betongpallBörja med att hälla i betongen, och tillsätt sedan lite vatten i taget, allt eftersom du rör om med spade, slev och/eller murbruksblandare. Tänk på att ta i djupt ned i kärlet som du blandar i, så att inget fastnar på botten. När du fått ihop en trögflytande betongmassa (tänk havregrynsgröt) så börjar massan bli klar. Balansera med ömsom vatten, ömsom betongpulver, tills du hittat rätt.

    4-fardig-betong-DIY-betongpall

    Därefter är det dags att börja sleva över betongmassan i dina formar för gjutning.

    Fyll upp i kärlet tills du fått den tjocklek du vill ha. Här gjorde vi nybörjarmisstaget att inte armera med till exempel hönsnät. Att lägga i ungefär hälften av betongen man vill ha och sedan lägga i en formklippt bit, eller flera småbitar, innan man fyller på med resten av den önskade mängden betong är att föredra.

    5-ta-betong-lagg-i-form-DIY-betongpall-12

    Sen är det dags att stoppa i benen och annat som ska gjutas fast.6-betong-och-ben-i-hink-DIY-betongpall

    Här gjorde vi nybörjarmisstaget att inte ha matolja tillgänglig. I så fall så hade vi smort in värmeljusen med oljan innan vi tryckte ner dem i betongen.

    7-silikonform-ljusstake-DIY-betong

    Efter att du satt dit det som ska gjutas fast så är det bra att knacka försiktigt runt formarna för att försöka driva ut luftbubblor som bildats inuti betongen. Här gjorde vi nybörjarmisstaget att inte ta detta på tillräckligt stort allvar. Vi borde helt enkelt ha knackat mer, tills vi såg att bubblorna skulle försvinna.

    Sen är det bara att vänta.
    8-stall-pa-tork-DIY-betongpall

    Ställ formarna varmt och låt din gjutning härda i åtminstone 20 timmar. Eftersom verkstaden vi jobbat i inte är uppvärmd så ställde vi upp ett element som gav värme där våra gjutningar stod och stelnade.

    Fas 2: Ta loss dina gjutningar och gå loss på betongen

    När du suttit på dina pysselkliande fingrar i 20 timmar så kan du försiktigt börja lossa på dina fina betonggjutningar.

    Göra i ordning betongljusstaken

    9-torka-20-timmar-ta-ur-formen-DIY-betong

    Silikonformen gör det väldigt enkelt att ta loss gjutningen utan att knacka. Ta sedan fram sandpapper och slipa till ytor som du tycker är för ojämna.

    10-slipa-med-sandpapper-DIY-betong

    Eftersom betong är ett hårt material som lätt kan repa underlaget så satte vi på möbeltassar så att vi kunde ställa ljusstaken var vi ville utan att oroa oss för repor.

    11-satt-mobeltassar-under-ljusstaken-DIY-betong

    Ta loss och gör i ordning betongpallarna

    Knacka försiktigt runt kanterna och lyft loss gjutningen.

    12-ta-ur-lilla-pallen-DIY-betongpall13-ta-ur-lilla-pallen-DIY-betongpall14-ta-ur-stora-pallen-DIY-betongpall-2815-ta-ur-stora-pallen-DIY-betongpall

    Här gör du lite som du vill. Eftersom vi gjorde nybörjarmisstaget att inte knacka ut luftbubblorna ordentligt så fick vi en del kantytor som inte var så släta, men vi valde att låta dem vara eftersom vi inte var säkra på att det skulle se bättre ut om vi slipade.

    Direkt ur hinkarna så såg pallarna ut så här:
    16-pallar-obehandlade-ben-DIY-betongpall

    Det ser helt OK ut, men vi var inte alls nöjda med benen. Hade vi gjort om detta idag hade vi arbetat med rundstav istället, men som det såg ut nu så valde vi att slipa bort att bark.

    Resultatet blev en ganska bra kompromiss av blandningen mellan betong/industri och obehandlat trä/natur, men vi tror som sagt fortfarande mer på rundstav till nästa gång.

    19-pall-med-slipade-ben-DIY-betongpall

    Som en sista touch så ville vi lägga till en liten färgning för fotändarna på pallens ben. För att göra det så hänge vi upp pallen på två bäckar och lyfte upp färgburken runt benen för att få en ganska så jämn kant och höjd på färgningen utan att behöva hålla på med penslar och maskeringstejp.

    22-farga-benen-DIY-betongpall

    Pallen fick sedan hänga kvar så att färgen fick droppa av och torka. Glöm inte bort att lägga ut skydd under pallen om du jobbar inomhus eller någon annanstans där du inte vill ha färg.

    Fas 3: Inred med dina betonggjutningar

    Eftersom detta gjordes i påsktider så blev det också en sådan dekor när vi ställde i ordning de färdiga betongkreationerna. Se resultatet här:

    23-ljusstake-DIY-betongpall-41

    Ljusstaken på påskbord

    24-ljusstake-pall-betong-DIY-betongpall

    Ljusstake och pall i betong

    25-detaljbild-pallben-DIY-betongpall

    Detaljbild av vitfärgad fot

    26-ljusstake-betongpall-vackert-ljust-DIY

    Det här avslutar vår lilla guide i hur du gör, och hur du inte gör, när du ska gjuta betong i DIY-syfte. Det hela var å ena sidan mycket enklare än vad vi trodde. Gjutningarna jämnar ut sig själva nedåt, men armering och att få bort luftbubblor är viktigare än vad vi trodde.

    Det här kommer vi garanterat att göra om!

    Bloopers – sånt som gick fel

    En total miss vi gjorde vara att försöka få till en gjutning där gammaldags spelkulor skulle synas runt kanten av pallen. Det var dock helt menlöst, då gjutningen svalde varje kula med hull och hår!

    blooper-1-kulor-i-hink-ingjutning-DIY-betongpall

    Den observante läsaren har förstås ställt sig frågan: Vad hände med den lilla pallen? Jo, den föll offer för att vi dels satte benen lite för nära kanten på hinken så att betongskiktet var på tok för tunt, och dels nybörjarmisstaget att inte armera.

    blooper-3-trasig-liten-pall-DIY-betongpall-33

    Tack för att du läst! Hoppas att du lärt dig något som du kan få användning för.

    Ha det superfint!

    /Gabbe och Anna

    Spraylackade porslinsfigurer blir coolaste ljusstaken

    $
    0
    0

    I loppisbutiken hittade jag en porslinsfigur som enligt Robban aldrig blir såld. På grund av detta fick jag den till pangpris och tillsammans med några andra loppisfynd och lite sprayfärg och rikligt med lim blev detta den coolaste ljusstaken. 

    Jag verkligen älskar att kombinera ihop ljusstakar av porslinsfigurer då man kan använda nästan vilka som helst. Det som är viktigt att tänka på är att man låter ljushållarna torka ordentligt och att man använder rikligt med lim när man ska klistra fast ljushållarna på eller i porslinsfigurerna. Kolla också alltid så att ljushållarna sitter stabilt innan man sätter i ljusen så att dom inte välter. 

    Jag brukar även limma fast alla saker på en bricka, som även dom ska torka ordentligt  innan allting spraylackas.

    Kom också ihåg att aldrig lämna levande ljus obevakade! 

    Tips! Använd lite kortare ljus som inte blir så tunga för ljushållaren som limmats på en porslinsfigurs huvud. Dessutom blir det snyggt med lite olika längder på ljusen i ljusstaken. 

    Vill du göra en egen ljusstake behöver du alltså:

    • Olika porslinsfigurer
    • Starkt lim
    • Sprayfärg
    • Ljushållare 
    • En bricka
    • Eventuellt en fotogenljusstake om du vill
    • Ljus i olika längder 

    Gör så här:

    1. Limma fast ljushållarna på eller i porslinsfigurerna.
    2. Limma fast sakerna på brickan.
    3. Låt allt torka så att det sitter ordentligt så inget kan välta.
    4. Spraylacka allting och låt det torka.
    5. Sätt din ljusstake på lämplig plats.
    6. Njut av din skapelse men lämna aldrig levande ljus obevakade! 


    En vacker ljusstake av spillbitar

    $
    0
    0

    Du behöver 4 plankor i två olika storlekar. 2 lite kortare och två lite längre. Hela ljusstaken görs som en ”box eller ram”.

    Jag byggde först ihop tre bitar så att man lätt kunde spika fast burklocken på ljusstaken.  Burklocken spikades fast på undersidan av den översta brädan . Jag spikade fast locken med korta små spikar. När locken satt på plats spikade jag fast den sista biten på ljusstaken alltså undersidan av ramen och nu är också själva ljustaksboxen klar.

    Jag avslutade ljusstakssnickrandet genom att spika fast tre ljushållare på ovansidan av ljusstaken. Vill man kan man även ta lite starkt lim under ljushållarna så dom verkligen sitter.

    Även här använde jag korta spikar så dom inte skall kunna spikas igenom plankan. 

    När ljushållarna är på plats är det bara att sätta i ljus och lägga ner blommor och vatten i burkarna. Sedan skruvas burkarna fast i burklocken på ljusstaken. 

    Ljusstaken fick också några ljusmanschetter i glas så att det inte rinner ner stearin på träet. 

    Maken tycker dock ljusstaken ska målas i någon fin kulör men jag måste känna lite på den först innan den får någon färg. 

    Jag tycker att den är vacker som den är just nu då jag gillar obehandlat trä väldigt mycket! 

    Trevlig kväll! 

    Stubbar blir vackra ljusstakar

    $
    0
    0

    För ett bra tag sedan såg jag några underbara ljusstakar av stubbar på ett hotell.  Sådana vill jag göra tänkte jag då och det roliga är att liknande också finns med i senaste numret av 101 nya idéer. 

    I helgen när vårt internet i stugan låg nere passade jag på att pyssla mig ett par stubbljusstakar och när maken kom dit hjälpte även han till! 

    Det du behöver för att göra dina egna ljusstakar av stubbar är: 

    • Stubbar 
    • Kniv eller något annat att ta bort barken med
    • Sandpapper
    • Fil
    • Spikar
    • Lim 
    • Ljushållare 
    • Ljusmanschetter
    • Olivolja
    • Möbeltassar vid behov ( för att få stubbarna jämna på undersidan så dom inte välter)

    Gör så här:

    1. Börja med att ta bort all bark från stubbarna
    2. Fila stubbarna tills du är nöjd
    3. Sandpappappra stubbarna så dom blir lena och vackra
    4. Olja in dom med olivolja 
    5. Ta lite lim på ljushållarna och spika fast dom i stubbarna med spikar.
    6. Sätt ner ett ljus med en ljusmanchett på. 
    7. OBS! Tänk på att stubbarna ska vara jämna så att dom inte välter. Sätt fast tassar på dom vid behov för att få dom jämnare på undersidan. 
    8. Lämna aldrig levande ljus obevakade! 
    Viewing all 29 articles
    Browse latest View live